Selecteer een pagina

Het thema ‘zelfliefde’ is hot vandaag de dag. Je hebt eerst van jezelf te houden, voordat je van een ander kunt houden. Natuurlijk kun je ook van een ander houden, terwijl je zelf even minder lekker in je vel zit. Ding is wel: hoe meer jij van jezelf houdt en goed voor jezelf zorgt, hoe meer je dat uitstraalt, hoe meer je van diezelfde energie terug krijgt én hoe meer je anderen uitnodigt óók goed voor zichzelf te zorgen.

Zelfliefde egoïstisch?

Verre van! ‘Selflove’ is noodzaak. En het mooie is, het werkt direct door. Je zit lekker in je vel, je beweegt makkelijk door dagelijkse activiteiten en ervaart fijne verbindingen in contact met anderen. Je blaakt van de energie en je straalt van zelfvertrouwen. Is het met de liefde voor jezelf maar matig gesteld? Dan zal je jezelf sneller wegcijferen en eerder conformeren naar anderen.

“Als de ander maar gelukkig is, dan ben ik het ook.” Is dat zo? Eerlijk is eerlijk, niets is zo fijn, motiverend en geeft een geluksboost als een ander gelukkig zien. Aan dat geluk mogen en kunnen bijdragen, het samen te delen, maakt nóg gelukkiger. Laat het geluk van een ander echter nooit een voorwaarde zijn om zelf gelukkig te zijn. 

Deze zeven dingen maken jou ‘jou’

Wie ben jij? Wat vind je belangrijk? Wat vind je leuk? Waardoor voel je de energie stromen? Waarvan lopen bij jou tintelingen over je lijf? Waar ben je nieuwsgierig naar? Waar word je naartoe getrokken? Wat zegt je intuïtie? Dit zijn voorbeelden van vragen die je dichter bij jezelf brengen.  

Heel sec gezegd maken de volgende zeven componenten jou ‘jou’. Je kunt ze allemaal los van elkaar zien, ze doen ieder hun eigen unieke ding. Voor een in zijn totaliteit optimaal functioneren van ‘jou’, hebben ze echter wel allemaal verbonden te zijn:

1. je lijf; alle cellen, botten, huid, bindweefsel, spieren, fysiologische stelsels
2. de adem; de lucht die zorgt voor levenszuurstof
3. de mind – je perceptie; het denken waarmee je een beeld vormt, inclusief je vijf zintuigen
4. de mind – het intellect; het deel waarmee je labels geeft, oordeelt, in categorieën indeelt, redeneert, analyseert en strategieën bedenkt
5. de mind – herinnering; het deel waar alle levenservaringen in opgeslagen liggen
6. het EGO; je “identiteit” / personality, daar waar je je mee identificeert
7. je ziel; het hoger bewustzijn, voorbij het ego
N.B. maar liefst vier van de zeven gaan over wat er direct in je koppie omgaat. De mind en jouw mindset heeft een enorme impact.
Omarm al deze zeven aspecten. 

 

Zelfliefde en zelfacceptatie

De zeven componenten die jou jou maken, geven stuk voor stuk informatie over wat -al dan niet- bij jou hoort. Wat je mag omarmen van jezelf. Wat je mag helen. Waarin je uitgenodigd wordt te ontwikkelen en te groeien. Iedereen heeft daarom zijn eigen betekenis van zelfliefde. Wat voor de een goed is en werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Dit doorzien, geeft ruimte. Aan je jezelf om jezelf te zijn. Aan de ander om zichzelf te zijn. Oordelen voorbij. Vraag jezelf dan ook regelmatig: ‘Waar heb ik nu behoefte aan?’ En geef daar gehoor aan!

De paradox van aandacht

Alles wat je aandacht geeft groeit. Het liefst wil je focussen op (zelf)liefde. Paradoxaal genoeg horen daar ook de dingen bij die we niet zo graag van onszelf zien. Jouw mindere kanten wegdrukken, werkt alleen maar meer tegen je. Door juist hetgeen wat je liever niet ziet van jezelf wél liefdevolle aandacht te geven, verzacht het direct. Ook dát is zelfliefde. Ben met wat er nu is. Adem diep in naar je onderbuik en adem uit met een hoorbare zucht. Wat er ook opkomt: laat het zijn en glimlach. Positief of negatief? Alles is continu veranderlijk en gaat voorbij.

Boekentip voor zelfliefde

Aan dit boek heb ik zelf veel gehad ten aanzien van dit onderwerp: 

Verslaafd aan liefde - Jan Geurtz

Het ego in perspectief

We zijn zo gewend onszelf allerlei labels te geven. Vooropgesteld: deze kunnen heel waardevol zijn en richting geven. Ik ben een fysiotherapeut, ik ben een chefkok, ik ben een stewardess etc. Iedereen heeft direct een beeld welke taken daarbij horen en hoe een dergelijke functie eruit ziet. Tegelijkertijd: vasthouden aan dergelijk gestelde kaders en niet daarbuiten kijken, werkt vernauwend. Je beperkt jezelf. Wie zegt dat er in de fysiotherapeut niet ook een chefkok of stewardess schuilt?

Vanuit verschillende beroepsgroepen is dit principe makkelijk te vatten. Leg het nu eens toe op wat je zoal wel en niet vindt van jezelf. Wat je wel en niet bent. Welke kaders heb jij voor jezelf gecreëerd? Waarbij vertel je dat je “er toch niet goed genoeg voor bent”. Wat kun je wel en niet volgens jou? etc. Durf die kaders bij jezelf te zien en te doorbreken.

 

Affirmaties voor zelfliefde

Besef: je onderbewuste kent geen ‘niet’ of ‘nee’. Neem je vooral negatieve zaken tot je? Dan sta je negatief geprogrammeerd en kijk je veelal vanuit negatief perspectief. Niet heel raar als je vervolgens veelal negativiteit geprojecteerd krijgt in je realiteit. Je dag beginnen met het nieuws of een frisse ochtendwandeling zonder enige tv of mobiel aangeraakt te hebben, maakt een wereld van verschil. Laat staan de manier waarop je tegen jezelf praat. Wat er in jouw koppie omgaat, hoor jijzelf 24/7, he?! Laat het alsjeblieft positief, upliftend en vol zelfliefde zijn!

Affirmaties helpen je op een praktische, laagdrempelige manier om zelfliefde en positieve zelfpraat te versterken. Je praat jezelf een gedachte aan die je door veel herhalingen uiteindelijk gaat geloven, waardoor het zich in je leven manifesteert. Dit is gebaseerd op de simpele wetenschap dat je brein gelooft wat het vaak ziet of hoort. Wanneer je als maar twijfelt of onzeker bent in bepaalde situaties of bij bepaalde mensen, ga dan eens na wat je daaromtrent jezelf allemaal wijs maakt? “Dit kan ik niet”, “Hij ziet me niet”, “Ze vinden mijn ideeën vast stom”, “Ze zien me aankomen?!” En experimenteer vervolgens met een positieve tegenhanger. Bijvoorbeeld:

Ik ben geweldig.
Ik doe het fantastisch.
Ik ben op dit moment precies waar ik heb te zijn.
Ik voel me verbonden.
Ik houd van mezelf, ik accepteer mezelf, ik ben precies goed zoals ik ben.
Ik ben moedig.
Ik kan dit.
Alles werkt precies uit zoals het de bedoeling is. 

Wil je de affirmaties extra kracht bijzetten? Schrijf ze dan regelmatig uit en/of zeg ze hardop terwijl je jezelf in de spiegel aankijkt. Misschien een beetje awkward in het begin, maar rete-effectief!