Selecteer een pagina

Zelfkennis is essentieel voor wie wil groeien in het leven. Reflecteren, is dan ook een belangrijke skill die je wilt beheersen. Oefen dagelijks -al is het maar vijf minuten- met deze vijf manieren van reflecteren en je wordt een kei in het jezelf snappen en doorgronden. 

1. Stel jezelf goede vragen

Niet elke vraag is een ‘goede vraag’. Een goede vraag over jezelf brengt je dichter bij jezelf en hetgeen je over jezelf wilt weten. Het is dus belangrijk om helder te hebben waar je op reflecteert. Maak dat zo concreet mogelijk. Vragen als “Wat maakt gelukkig?” en “Was dit de juiste keuze?”  zijn bijvoorbeeld te algemeen. Hier zitten nog vragen onder, zoals ‘wat betekent geluk voor jou? Welke elementen hangen voor jou samen met geluk en/of een juiste keuze’. Wanneer is het ‘goed’ voor jou? Waarom deed je wat je gedaan hebt? Wat heeft je dat gebracht? Is dat ook waar je voor jezelf naar toe wilt? Of heb je in het vervolg dan juist iets anders te doen? Blijf doorvragen totdat je jouw kern raakt.

2. Mediteer

Zoek de stilte op. Daar vind je alle antwoorden. Zit dagelijks een moment met jezelf en word je bewust van de gedachten die door je heen gaan. Het doel van meditatie is niet om deze gedachten te stoppen, maar simpelweg ze te leren (h)erkennen. Je bent niet je gedachten, je hebt ze. Identificeer jezelf dan ook niet met die maalstroom in je hoofd. Let wel: wie zich bewust is van zijn gedachten, krijgt kraakhelder zicht op -veelal niet helpende- overtuigingen. Hiermee heb je een belangrijke sleutel tot transformatie in handen.  

 

3. Kijk letterlijk in de spiegel

Zonder gekheid, kijk jezelf eens recht aan in de spiegel. Wat zie je? Wat vertellen je ogen je? Waar ben je blij mee? Waar irriteer je je aan?

Eveneens een fijne reflectievraag om jezelf te stellen ten behoeve van je zelfkennis: Wat heb je nodig? Laat je onderbewustzijn het antwoord brengen.

 

4. Schrijf!

Nog zo’n fijne manier van reflecteren, is schrijven. Zet bijvoorbeeld een timer voor tien minuten, zet je pen op papier en schrijf alles op wat er in je opkomt. Ga het niet overdenken, laat simpelweg de pen flowen. Aan het einde van de tien minuten lees je na wat je zojuist opgeschreven hebt. Wow, denk ik zo over die situatie? Maakt het enig sense? Of is het klinkklare bullshit en mag je bepaalde overtuigingen loslaten?

5. Vraag een ander om feedback

Je bent vaak blind voor je eigen talenten en valkuilen. Wat voor jou de gewoonste zaak van de wereld lijkt, kan voor een ander heel bijzonder zijn. Of frustrerend. Punt is: heel veel van wat je doet, zegt en uitstraalt, gaat onbewust. Het is daarom super waardevol om jezelf te laten spiegelen. Door iemand die verder van je af staat, zodat je eerlijke feedback terugkrijgt. Maar ook door mensen in je eigen omgeving. Dit wordt 360 graden feedback genoemd. Vraag eens aan een collega, je partner, een vriend en een familielid wat zij als talenten zien van jou. En/of vraag waar zij zich mega aan irriteren. Gegarandeerd dat het waardevolle reflecties oplevert voor jezelf!