Selecteer een pagina

De tijd waar we nu doorheen gaan met z’n allen zullen we nooit vergeten. Hoe ga je om met je tijd? En krijgt ‘je tijd optimaal benutten’ mogelijk een nieuwe betekenis met verandering en -een soort van- stilstand als de orde van de dag. Ik zeg ‘een soort van’ omdat ik niet geloof in complete stilstand, er is altijd beweging (en in het mooiste geval ‘groei’). Hoe ga jij om met de tijd nudat fear of missing out (FOMO) niet aan de orde is en meer tijd voor bezinning voor het oprapen ligt? Of kom je door omstandigheden juist tijd ‘te kort’?

Welke optie voor jou ook geldt, je kunt er niet omheen dat deze tijd uitzonderlijk is. Wat doe je ermee? Met de tijd? De misschien extra tijd die je nu hebt? Maar sowieso. Stel jezelf uberhaupt die vraag regelmatig. We hebben namelijk allemaal dezelfde hoeveelheid tijd in een dag. We weten echter nog niet hoeveel tijd ons gegeven is.

Wat doe jij met de tijd die je gegevens is?
Zit je nog op de voor jou juiste koers? Of heb je de richting bij te stellen? 

Timemanagement; een misvatting uitgelegd

 

Waar in onze alsmaar-doorgaan-maatschappij vaak de nadruk ligt op ‘hoe’ kan je het beste je tijd indelen -of managen- #timemanagement, is het waardevoller om jezelf de vraag te stellen:
‘waarmee’ deel je je tijd in?

Tijd is namelijk -zoals onder andere schrijvers&denkers als Carl Sandburg en Alan Watts mooi verwoorden- “de enige munteenheid van ons leven. Alleen jijzelf kunt hem inzetten, waak ervoor dat anderen hem niet voor jou uitgeven.”

Waar uitgegeven geld altijd weer opnieuw te creëren is (niet altijd per se makkelijk, wel mogelijk), is voorbij gegane tijd dat niet.

Daar op een dieper niveau bewust van zijn, brengt soms direct een innerlijk stressgevoel teweeg.
Je wilt mogelijk iets veranderen, alle onzekerheid voorbij, en het liefst nú, maar… hoe dan?! En ik heb op te schieten, want voorbij gegane tijd… je snapt ‘m.

 

‘Haast je langzaam’

Deze spreuk van Erasmus kwam ik onlangs tegen en kon ik wel waarderen in deze tijd-context. Met andere woorden: overhaast niets waar je later spijt van hebt, maar laat ook niet iets belangrijks liggen waar je ofwel jezelf of een ander mogelijk mee kunt helpen. In het beste geval vind je een mooie balans tussen zoals hij het noemde ‘berekende haast en bedachtzame traagheid’.

Voel je je misschien vaak opgejaagd of ervaar je een interne druk? Je krijgt bijvoorbeeld ineens een zoete inval aan ideeën of je ontvangt tal van berichtjes, waarbij je het gevoel hebt direct te moeten reageren of in actie te komen. Helemaal in de zogenoemde Corona-periode waarbij “geen tijd hebben” niet op lijkt te gaan, want… hey, je zit toch thuis en buiten is zowaar niets te ondernemen?!

 

Tip voor 

Adem rustig in en uit, denk aan ‘haast je langzaam’ en vraag jezelf af:

  • Waar heb ik op dit moment behoefte aan?
  • Welke mogelijkheden liggen er voor me en/of wil ik creëren? 

Relativeer

En bovenal:
Laat je niet opjagen en gek maken.
Alleen jij bepaalt waarmee jij je tijd indeelt.

Kom vervolgens in actie en hopelijk haast je je langzaam.