Selecteer een pagina

“Ik zit vast. Het lijkt erop dat ik continu in dezelfde cirkels loop, ik kom maar niet verder en vooruit. Ben er helemaal klaar mee. Ander perspectief is welkom. Wat zou jij doen in mijn situatie?” Dit, inclusief de laatste vraag, hoor ik geregeld tijdens workshops en een-op-een-sessies. Wat ik zou doen als ik jou was, is niet relevant. Iedereen beleeft een situatie op zijn eigen manier door unieke eerdere ervaringen en -al dan niet diepgewortelde- conditioneringen. 

Vastzitten kan niet als alles continu beweegt

Alles is energie en energie is altijd in beweging. Energie staat nooit volledig stil. Wanneer je echter het gevoel hebt “dat je vast zit” is er van die beweging weinig merkbaar. De grootste blokkade zit vaak bij jezelf. En daar is een evenzo grote paradox mee gemoeid. Namelijk: stoppen met dat wat je tegenhoudt om in beweging te komen, zorgt ervoor dat de natuurlijke energieflow weer kan stromen. Heb je het gevoel dat je vastzit? Stel jezelf dan deze vraag:

Waarmee heb ik te stoppen om in beweging te komen?

Is het iets groots als je baan, je relatie, een energieslurpende opdrachtgever? Zijn het specifieke taken of mensen binnen je werk of bedrijf? Of misschien iets “kleiners” als stoppen met focussen op negatieve zaken of negatieve zelfpraat? Stop het! En de energie flowt (weer).

 

“Ik zit vast”.. over negatieve zelfpraat gesproken

 

Stop it in een praktijkvoorbeeld:

“Waarom wil je weg bij dit bedrijf?” “Ja gewoon, bleeehh.” “Wat houdt dat in ‘bleeehh’? En.. wat houd je tegen om te gaan? Waar ben je bang voor?” “Nee, ik ben nergens bang voor.” “Niet? Dan had je allang je biezen gepakt. Er is iets wat je hier houdt, wat belangrijk voor je is. Óf er is iets waar je jezelf op blokkeert ten aanzien van wat je liever anders ziet, anders is je baan opzeggen en gaan voor een nieuwe uitdaging niet zo’n ding toch?”

Na wat doorvragen, blijkt financiële onzekerheid de bottelnek op dit moment. “Ik heb een hoge maandhuur. Als ik deze baan opzeg, kan ik het niet betalen. Dan kom ik in standje overleven en dat wil ik niet.” Snap ik helemaal. Een paar dingen:

Voel dankbaarheid voor wat er wél is

De baan waar je nu zit en waarbij je het gevoel hebt er weg te willen, brengt je de financiële zekerheid waar je waarde aan hecht. Wees daar dankbaar voor en voel de shift die dat direct brengt in je energie.

Check in met je overtuigingen

Het geloof dat je zonder deze baan in standje overleven komt, maakt geen enkele te zetten stap makkelijker. Of je nou besluit te blijven of weggaat. Met deze overtuiging bij de baan blijven, roept vooral weerstand en tegenzin op. Ik hoef je niet te vertellen dat je daarmee vaak niet de beste bedrijfsresultaten behaalt. Zet je toch de stap om te vertrekken, dan maak je het jezelf met deze overtuiging onnodig moeilijk. Want is het wel ‘waar’? Is dit de enige baan? Is dit de enige manier om in je huidige huis te kunnen blijven wonen? Nee, natuurlijk niet. Er zijn altijd meer mogelijkheden. Je ziet ze alleen nu zelf even niet door je eigen geschetste kaders.

Creëer helderheid in wat je wilt en nodig hebt

Pak pen en papier en schrijf op: Dat huis, cuanto cuesta per maand? Welke kosten heb je nog meer? Is het allemaal noodzakelijk? Kan je misschien ergens (tijdelijk) op besparen? Wanneer je weet wat je nodig hebt per maand, check: hoeveel buffer heb je en hoeveel zou je daarvan kunnen/willen gebruiken? Heb je van iemand nog geld tegoed toevallig? Wat zijn andere manieren om -op een leuke manier- geld te creëren?

Weet wat je wilt en wat je nodig hebt en stop vervolgens met dat wat jou tegenhoudt om in actie te komen. Niets hoeft je namelijk in de weg te staan! Voor nog meer motivatie om in beweging te komen, lees: Hoe kom je in beweging? Door deze twee dingen te doorzien en drie dingen te doen en download hieronder de gratis Eguide.