Selecteer een pagina

“Ik weet niet wat ik wil” hoor ik vaak. Vaak gepaard met een “ja, maar” daar nog voor. Weet je wel wat je niet wilt? Is vaak een van mijn eerste wedervragen daarop. Wanneer je dat namelijk wel weet, ben je alweer een stap dichter bij wat je wel wilt. Gun jezelf er op deze manier naar te kijken en je ervaart direct ruimte en een lichter gevoel.

Weten wat je wilt vanuit een ander perspectief

Wanneer je niet weet wat je wilt, lopen je gedachten veelal vast op de wat. De vraag is immers ‘wat’ wil je? Al van jongs af aan word je ermee geconfronteerd. De vraag “wat wil je later worden?” is er zo een. Direct word je uitgenodigd in beroepen te denken, zonder dat je ook nog maar énige ervaring hebt. Wist jij vroeger al wat je wilde? 

In het beste geval kies je gaande weg je leven voor iets waar je energie van krijgt, waar je blij van wordt en wat je leuk vindt. Vandaar uit ga je dan een studie doen, stage lopen en rol je wellicht in een baan die je leuk blijft vinden. Alles is echter veranderlijk. Waardoor je op een gegeven moment misschien merkt “hmmm dit is het niet meer, maar -wat- wil ik dan?” De oneindige keuzes van vandaag de dag maken dat proces niet bepaald makkelijker. Maar.. het kan wel makkelijker. Door jezelf een andere vraag te stellen, namelijk:

Hoe wil je je voelen? ipv Hoe weet je wat je wilt?

In plaats van te blijven hangen in de -wat- van de ‘hoe weet je wat je wilt in het leven’, vraag jezelf eens af hoe je je wilt voelen? Wat wil je ervaren? Misschien kom je er daardoor achter dat je dat al ergens in een bepaalde mate ervaart? Doe daar dan meer van. Of doe iets wat matcht bij het gevoel dat je wilt ervaren. Als iets namelijk in lijn is met wat je leuk vindt, waar je blij van wordt of wat je belangrijk vindt dan kan het niet anders dat je een positief gevoel, een fijne, upliftende emotie ervaart.

Voel je je down, voel je een negatieve energie, het strookt niet, het loopt niet, je ben geïrriteerd, boos, bleeeuuh of give it a name, dan is dat een indicatie dat het niet in lijn is met jezelf, met hetgeen je het liefste wilt en met wie je bent. Klinkt wellicht simpel. Ja, en dat is het eigenlijk ook. Bij zowel grote als kleine dingen.

Ik haal hierbij graag het voorbeeld aan van een goed vriendinnetje van me die een goede baan heeft in de financiële sector. Het is het niet, dat voelt ze aan alles zegt ze, maar ja, ik weet niet wat ik dan wil. Dus voor nu is het wel even goed zo, lekker stabiel. En kan ik vandaar uit kijken wat ik écht wil. Nu maar eventjes aankijken en vanuit hier verder zoeken in plaats van zonder baan zitten.

Een ding staat buiten kijf: je voelt altijd zelf wat het beste voor je is. Niemand anders dan jijzelf beslist wat je met de tijd doet die je gegeven is. Weet dat geld áltijd opnieuw te creëren is, tijd niet. Dit wéét je wel. Maar leef je er ook naar? Helemaal oké (en slim ook ) om vanuit een stabiele basis stap voor stap -te gaan- voor wat je écht wilt. Ervaar je het verschil met het eerder genoemde -kijken- wat ik echt wil? Kijken kijken, niet kopen, je weet toch;)

Verlangen creëert verandering

Je komt vaak pas écht in beweging als óf het verlangen mega groot is óf er een bepaalde noodzaak is. Als het té comfortabel is of wordt, op welk vlak dan ook (financieel, emotioneel, fysiek, whatever), dan kan ik je op een presenteerblaadje geven: dan zal er weinig veranderen. Wat niet per se verkeerd is. Want een kleine nuance daarin: comfort is ook een fijn iets. Het is daarin maar net wat je wilt en belangrijk vindt op dat moment. In de specifieke situatie van dit vriendinnetje heb je er denk ik voor te waken dat het comfort niet een zogenoemde “gouden handschoen” wordt. Dat het comfort juist een belemmering of een excuus gaat worden: nu komt er zoveel geld binnen, lekker gemakkelijk, ik weet niet wat daarna komt, dit is wel even prima zo… en voor je het weet ben je járen verder… en durf je steeds minder een bepaalde stap te zetten.

Je hebt altijd een keuze

Door de woordkeus die ze gebruikte heb ik haar gevraagd hoe het met haar verlangen staat. Is het werkelijk groot genoeg? Of vind je het wel even best zo? Hoe wil je vorm geven aan je verlangen? Met andere woorden: Hoeveel energie heb je nú als je terugkomt van je werk? Voldoende om écht aan de slag te gaan en te onderzoeken wat je werkelijk wilt? Of ben je juist moe en heb je vooral bij te tanken? En komt het later wel? Wat is later? Wanneer is later? Blijf je in de zoeken-modus of ga je naar de vinden-modus? Zomaar wat vragen die je je misschien wilt afvragen? Of niet natuurlijk, het is allemaal oké. Je hebt altijd een keuze. Jij maakt de keuze. En weet daarbij dat geen keuze maken, ook een keuze is.