Selecteer een pagina

Het meest eenvoudige antwoord op de vraag ‘hoe kom je in beweging?’ is door jezelf te stoppen daarin tegen te houden. Dat is natuurlijk heel flauw gezegd, maar in essentie wel wat het is. Stop hetgeen waardoor jij niet in beweging komt en je beweegt weer. Wat houdt je überhaupt tegen om bepaalde acties te zetten? Dat is veelal terug te brengen naar twee dingen. Wanneer je ze gaat doorzien en er vervolgens drie onderstaande acties aan koppelt, staat niets jou meer in de weg om uit je vastzittende patroon te komen.

We denken té groots

Dream big is al eeuwenlang het credo van de mens die zijn volledige potentieel wil leven. Door groot te dromen ga je voorbij huidig geschetste kaders. Dat is een mooi iets. Want hoewel kaders richting geven, belemmeren ze ons vaker dan ons lief is. Wanneer je echter zodanig groot droomt dat je niet meer weet waar te beginnen, blokkeer je. De overwhelm is real met als gevolg: je begint niet. Een wereldreis maken, van baan veranderen, lokatie onafhankelijk willen leven, een succesvol bedrijf runnen, een boek schrijven, om zomaar even wat voorbeelden te noemen, beginnen allemaal met een eerste stap.

We denken het niet te kunnen of er niet goed genoeg voor te zijn

Ben ik daar wel goed genoeg voor. Dat kan ik toch niet. Als ik dat wil, dan moet ik eerst nog minimaal die en die opleiding doen of.. etc. Hoewel dergelijke maalstromen beweeglijk overuren draaien in je hoofd, is er nagenoeg geen beweging te zien in de fysieke realiteit. Althans, misschien wel beweging, doch weinig tot geen vooruitgang. Het is bizar om te beseffen hoeveel invloed die stem in je hoofd kan hebben.

It’s the small habits. How you spend your mornings. How you talk to yourself. What you read. What you watch. Who you share your energy with. Who has access to you.
That will change your life.

– Michael Tonge

Drie do’s als antwoord op de vraag ‘Hoe kom je in beweging’:

1. Kies

Laat je niet leiden door de waan van de dag, maar kies waar je aandacht naartoe gaat. Wat is voor jou belangrijk en wat wil je laten groeien? Kies daarvoor. Je gezin, vriendschappen, een fit lijf, je bedrijf, een specifiek project. Wanneer je jezelf niet toewijdt, en dus niet kiest, waai je met alle winden mee en zie je al snel dat anderen en/of de inboxen van je mail, Watsapp, Facebook, LinkedIn en Insta je dag bepalen. Gevolg: je bent meer aan het reageren dan aan het creëren. Waar kies jij voor?

 2. Zet kleine stappen

Hak het ‘grootse’ wat je voor je ziet simpelweg in behapbare stappen. Wat heeft er allemaal te gebeuren om datgene voor elkaar te krijgen? Wat is een to do die je nú al kunt doen. Het liefst dusdanig klein dat het al in een paar minuten gedaan is, zodat er simpelweg geen excuus tegenop kan. In het voorbeeld van een boek schrijven: het onderwerp bedenken, misschien al de achterflap schrijven. Welke onderwerpen wil je aan bod laten komen. Etcetera. Stap voor stap is key.

3. Doorbreek negatieve gedachten

We zijn zelf onze grootste beer op de weg. Maar echt. Van ‘ik kan het niet’ tot ‘ik ben daar nog niet goed genoeg voor’, tot ‘ze zien me aankomen’ en ‘wat vinden anderen ervan’ ik ken ze allemaal. Veel daarvan houdt je onbewust in de greep. Adem een paar keer diep in naar je onderbuik en er ontstaat direct perspectief. Is het werkelijk waar wat je denkt?

Voor als je nog meer perspectief én praktische tools kunt gebruiken om je hoofd, hart & handen op één lijn te krijgen, download hieronder de gratis Eguide.