Selecteer een pagina

Hoe ga je om met onzekerheid?

Waar ben je onzeker over? En hoe ga je om met die onzekerheid? Want één ding is zeker in het leven: er is niets zeker in het leven. Verandering is de enige constante. Zelfs de meest vaste baan en relatie geven niet een 100% garantie dat het nooit meer zal veranderen. Diep van binnen weet je dit, toch houd je het liefste vast aan een bepaalde zekerheid. Het is een van de basisbehoeften van de mens. Net als onzekerheid overigens.

Geen verandering = stilstand = dood

Moet je dat eigenlijk wel willen, ‘geen verandering’? Want geen verandering staat gelijk aan stilstand. Iets wat in principe niet kan, wanneer je beseft dat alles energie is en energie continu beweegt. Iets dat stilstaat, gaat langzaam dood. Beweging nodigt uit tot groei. Beweging waarbij weerstand aan de pas komt (hetzij van buitenaf of vanbinnen), leidt gegarandeerd tot groei. Verwelkom daarom verandering in je leven.

 

Blijven twijfelen of je hart volgen

Soms dwingt een situatie je tot een verandering. Je kunt ook zelf kiezen voor een verandering. Je hart volgen vergt moed. Wat bij jou ook aan de orde is op dit moment, je kunt maar beter voorbereid zijn op verandering;)

Goed worden in verandering en luisteren naar jezelf, het eerlijk erkennen en doorleven ervan, maakt je effectiever, gelukkiger en vrijer. Je komt tot jouw kern en leert loslaten wat je niet meer dient.
Zelfkennis, het bewustzijn van jezelf, a.k.a. ‘selfcare’ staat daarbij wat mij betreft bovenaan de prioriteitenlijst.

Omdat het in het Engels vaker lekkerder bekt:
Selfcare is when we use our time and knowledge to create a life we don’t want to escape from.

Waar begin je bij besluiteloosheid?

Omdat de mogelijkheden en invalshoeken eindeloos lijken vandaag de dag kan het de boel flink in de weg zitten en overwhelmen. Wáár in hemelsnaam te beginnen?!

Wel, bij jezelf. Ga naar binnen. Mediteer. Zoek de stilte op. Reflecteer.

Deze metafoor uit het boek “the 7 habits of highly effective people” van Steven Covey spreekt voor zich:

Een man loopt door het bos en ziet een houthakker die zich helemaal in het zweet werkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. “Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!”, antwoordt de houthakker. De man zegt: “Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je
sneller klaar.” “Nee”, antwoordt de houthakker “Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!”

Het geregeld tijd nemen om jezelf aan te scherpen, maakt effectiever, gelukkiger en vrijer. Niks nieuws onder de zon. Je hebt het wel zelf te doen.

De hieronder aan te vragen E-guide is gratis en staat vol met reminders die jouw twijfels en onzekerheden in perspectief zetten. Vul je naam en emailadres in en hij komt vrijblijvend naar je toe.

Liefs,

Imke