Selecteer een pagina

“Ja jeetje, ik wil zoveel. Nee, om eerlijk te zijn, weet ik niet wat ik écht wil. Wat ik wel weet, is dat ik op déze werkplek niet wil blijven.” Met rollende ogen kijkt de coachee me aan. “Waarom wil je weg bij dit bedrijf?” “Ja gewoon, bleeehh.” “Wat houd dat in ‘bleeehh’? En.. wat houd je tegen om te gaan? Waar ben je bang voor?” “Nee, ik ben nergens bang voor.” “Niet? Dan had je allang je biezen gepakt. Blijkbaar is er iets wat je hier houdt of iets waar je jezelf op blokkeert, anders is ‘gewoon weg’ gewoonweg een vanzelfsprekendheid, niet dan?!”

Na wat doorvragen, blijkt financiële onzekerheid de bottelnek op dit moment. “Ik heb een hoge maandhuur. Als ik deze baan opzeg, kan ik het niet betalen. Dan kom ik in standje overleven en dat wil ik niet.” Snap ik helemaal. Een paar dingen: als jij gelooft dat je zonder deze baan in standje overleven komt, gaat het de stap -welke dan ook- op voorhand niet makkelijker maken. Daarnaast, is dit de enige baan? Is dit de enige manier om in het huis te kunnen blijven wonen? Nee, natuurlijk niet. Dat weet je allemaal wel en is heel makkelijk gezegd vanaf de zijlijn, daarmee is een volgende stap nog niet gezet. Heb je een en ander helder op papier? Hop. A4tje en pen. Dat huis, cuanto cuesta per maand? Want ook hier weer: word helder, concreet en maak het inzichtelijk. Wat heb je nodig per maand? Heb je nog ergens een buffer? Heb je van iemand nog geld tegoed? Wat zijn andere manieren om -op een leuke manier- geld te creëren?

Overweldigend gevoel
Wanneer niet weten wat je wilt overweldigend voelt en het je vastzet in je handelen, kan heel goed weten wat je niet wilt een welkome ingang zijn. Zodra je concreet weet wat je niet leuk vindt, weet je ook hoe je het wél graag zou zien. Of stel jezelf de open vraag: ‘wat wil ik ervaren?’ Iets niet tof vinden, is gekoppeld aan een gevoel. Het tegenovergestelde net zo. Zodra je die facetten helder hebt, ontvouwen zich als vanzelfsprekend vervolgstappen. Door je bijvoorbeeld af te vragen “wie doet dit al?”, “waarmee kan ik connecten?” “waar vind ik hier meer kennis over?”. Maak die actie en het brengt je gegarandeerd informatie voor weer een volgende stap. Zo gaat het balletje rollen.

“Ja, als je het zo zegt, klinkt het zo simpel.” “Het ís ook simpel. Je hebt het alleen wel zelf aan te gaan. Je hebt zelf verder durven te kijken dan de cirkel waar je nu in blijft hangen. Noem het de welbekende comfortzone. Al hoewel, hoe comfortabel is het werkelijk als je dag in dag uit met een bleeeh gevoel naar je werk gaat?” “Ja maar, jij hebt de halve wereld rondgereisd met nog minder middelen dan ik nu heb, jij bent wel wat gewend.” “Misschien. Misschien niet. Dat doet er niet toe. Weet wat dat betreft dat geld altijd te creëren is, tijd niet!”

Wat heeft er te gebeuren voordat je een volgende stap zet?

 

Kun jij een frisse blik gebruiken op een situatie van jezelf?
Dan is de aankomende lezing in hartje zomer én in hartje Amsterdam wat voor jou!