Selecteer een pagina

Allan Watts stelde deze belangrijke vraag: What would you do if money was no object? Do that! And become a master of it. Wat zou je doen als geld geen rol speelt? Doe dat! Want echt, als ik iets heb geleerd tot een dieper level, vooral tijdens de diverse verblijven in het buitenland: geld is áltijd opnieuw te creëren. Voorbij gegane tijd niet!

En er is nog iets waardoor je heel makkelijk weet wat je wilt: je gevoel. Zodra je maar een beetje in contact staat met je gevoel, weet je wel degelijk of je iets wilt of niet wilt. Als iets namelijk in lijn is met wat je leuk vindt, waar je blij van wordt of wat je belangrijk vindt dan kan het niet anders dat je een positief gevoel, een fijne, upliftende emotie ervaart.

Voel je je down, voel je een negatieve energie, het strookt niet, het loopt niet, je ben geïrriteerd, boos, bleeeuuh give it a name dan is dat een indicatie dat het niet in lijn is met jezelf, met hetgeen je het liefste wilt en met wie je bent. Klinkt wellicht simpel. Ja, en dat is het eigenlijk ook. Bij zowel grote als kleine dingen.

Ik heb zelf, net als het vriendinnetje in de financiële sector (uit weten wat je wilt deel 1), ook een baan gehad waar ik het dusdanig niet naar mijn zin had dat ik op vrijdag mega vermoeid thuis kwam en op zondag al kon beginnen met stressen van bleh morgen is het weer maandag. In mijn geval lag dat vooral aan de setting van de organisatie en niet zo zeer aan de inhoud van het werk. Sterker, de inhoud vond ik fantastisch, mensen helpen uit te vogelen hoe ze het dichts bij zichzelf zijn en hoe vandaaruit te leven. Nou heb ik het motto practise what you preach heel erg hoog zitten. En reed ik toendertijd dus regelmatig met een knoop in mijn maag naar huis. Lekker makkelijk praten jij dacht ik vaak, dan heb je het zelf ook te doen. En dus nam ik ontslag.

Om meerdere reden overigens maar bottemline was dat meerdere zaken ingingen tegen hetgeen wat ik belangrijk vind als mens. Ik kon mezelf daar niet recht in de ogen aankijken en dus vertrok ik. Enerzijds voelde dat als de normaalste zaak van de wereld was. Aan de andere kant voelde het ook als de moed hebben om die stap te zetten. Wat eigenlijk best bizar is. Want daarmee zeg je eigenlijk dat er moed voor nodig is om jezelf te zijn.

Dit is overigens geen pleidooi om maar ontslag te nemen als iets je niet zint. Laat het een weloverwogen keuze zijn die overeenkomt met jezelf. Soms merk je dat je daar waar je nu zit nog het een en ander wilt/kunt leren. Top! Dan weet je waarom je daar nog even zit. Houd jezelf dat voor ogen en ga niet lopen klagen. Herinner jezelf wel regelmatig genoeg aan wat wél je meest ideale baan, je grootste droom of diepste verlangen is. Laat je niet enkel leiden door de waan van de dag, waardoor dat wat je ten diepste wilt in de vergetelheid raakt. Dat gaat namelijk heel gemakkelijk. En ergens ook weer niet, want er zal altijd iets blijven knagen.

Als wie je bent namelijk niet in lijn is met dat wat je graag wilt doen, wat je kunt en daadwerkelijk doet, zal zich dat op een of andere manier gaan openbaren. 

Deze zin leen ik even letterlijk van Remco Claassen. Ik kan het niet anders verwoorden en het raakt wat mij betreft echt een kern.

Zodra het niet in lijn is, werkt het je tegen. En dat voel je. Dan vragen sommigen me, maar hoe voel ik dat dan? Dat is bij iedereen anders, de een zal het beschrijven als een enorme knoop in zijn maag, de ander als een suf nietszeggend of lusteloos gevoel, weer een ander geeft er het woord onrust aan. Je voelt het als het niet in lijn is met jezelf.

Net zoals dat je voelt dat het wél volledig in lijn is met je. Dan lijkt alles als vanzelf te gaan, vergeet je de tijd, gutst het van de vlinders of tintelingen in je lijf.

Je hebt uiteraard wel open te staan om te voelen, er daadwerkelijk naar te luisteren en vervolgens de moed te hebben om er naar te handelen. Het feit dat ik hier weer moed zeg, zeg ik lichtelijk vertwijfeld. Want zou het niet een vanzelfsprekenheid mogen zijn?

Echt, als wie jij bent, hetgeen wat je leuk vindt, waar je hart sneller van gaat kloppen je zogenoemde passie en hetgeen je kunt congruent zijn, zal je een optimaal geluksgevoel ervaren. In je werk, in contacten met anderen, in je leven in zijn algeheel. Met hetgeen waar jij blij van wordt, help je een ander die jou weer vooruit helpt met dat waar hij goed in is. Zo helpen we elkaar continu vooruit.

En als je dan weet wat je wilt en weet wat je kunt, weet dan ook dat je niet bént wat je wilt en wat je kunt. Net zo min dat je je gedachten bent. Materiaal voor een ander blog. Als je alles even helemaal plat slaat en teruggaat naar het aller begin dan is alles energie. Jij en ik zijn ook energie. En wat jou energie geeft en of vreet, kan niemand anders bepalen dan jijzelf. Als je niet weet wat je wilt. En de vraag, hoe wil ik me voelen en wat wil ik ervaren? helpt je nog niet verder, breng dan eens in kaart waar je energie van krijgt.